Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2007

Άγριοι αριθμοί

"Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλους τομείς της σκέψης, όπου η γνώση έχει μιά τάση να αυξάνει σταδιακά, στα μαθηματικά, η μετάβαση από την άγνοια στην κατανόηση είναι στιγμιαία και απόλυτη.Ή το καταλαβαίνεις ή όχι.Αν όμως το καταλαβαίνεις, τότε το τοπίο εμφανίζεται μπροστά σου με απόλυτη ευκρίνεια και η ομορφιά του είναι τόσο έντονη που αισθάνεσαι ότι έχεις φτερά και μπορείς να πετάξεις.
Αυτό κάνει τα μαθηματικά τόσο εθιστικά.Δεν θα ένοιωθα την παραμικρή έκπληξη αν αποδεικνυόταν ότι υπάρχει μια βιοχημική αιτία γι αυτές τις αναλαμπές κατανόησης, κάποια ουσία που ο εγκέφαλος διοχετεύει προς το νευρικό σύστημα κάθε φορά που αυτές λαμβάνουν χώρα."


ΟΙ ΑΓΡΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Φίλιμπερτ Σογκτ

Μεταφ. Τ.Μιχαηλίδης


Όποιος έχει κατορθώσει να λύσει έστω και μία άσκηση που τον δυσκόλεψε κατ' αρχήν, νομίζω ότι κατανοεί το παραπάνω απόσπασμα.

5 σχόλια:

Sigmataf είπε...

Νομ1ζω πως καταν0ώ

Sokolati είπε...

Όντως, τα μαθηματικά έχουν μία περίεργη ομορφιά. Και όχι πολύ εμφανείς πρακτικές εφαρμογές, πραγμα που τα κάνει ακόμα πιο ωραία

Vita K είπε...

Καλώς ορίσατε!
@sigmataf: πολύ ωραίο το αριθμολογοπαίγνιό σου!Χαίρομαι που το κατανοείς!
@sokolati:Τα καθαρά μαθηματικά ήταν μέχρι πρόσφατα αυτό που λέμε επιστήμη για την επιστήμη.Τα τελευταία χρόνια έχουν χρήση στην καθημερινότητα(ακόμη και αν δεν το έχει κατανοήσει ο πολύς κόσμος).Ελπίζω να διατηρήσουν την ομορφιά τους...

Sokolati είπε...

Έβαλα ένα link στο post σου, αν σε πειράζει, πες μου να το βγάλω. Για εμένα όλ η ομορφιά των μαθηματικών είναι στα καθαρά μαθηματικά, και αν και όντως έχουν πρακτικές εφαρμογές προσπαθώ να τις αγνοώ :)

nyctolouloudo είπε...

η λύση των ασκήσεων μου ήταν πάντα ένα ευχάριστο διάλειμμα από την ιστορία και την γλώσσα.
τα λατρεύω....!